Siguranța este prima noastră grijă!

La baza piramidei nevoilor stă siguranța, atât fizică, cât și psihică. De aceea, una din valorile noastre este crearea unui mediu sigur, chiar dacă uneori este iritant pentru părinți și copii. Dincolo de avizele medicale obligatorii, personalul medical verifică starea de sănătate a copiilor în fiecare zi.

Acoperim suprafețele contondente, explicăm potențialul vătămător al unor jocuri și jucării. Alimentele sunt sigure și verificate, iar meniul este conceput de nutriționiști.

Verificarea de dimineață se face într-un mod blând și natural, pentru a nu introduce stimuli sau rutine, care să fie interpretate ca ancore psihologice greu controlabile.

Exprimarea liberă este încurajată, atât cea verbală, cât și cea kinetică. Prin siguranță înțelegem și asigurarea nevoilor psihologice cum ar fi nevoia de autonomie, acceptare, predictibilitate, experimentare, explorare, siguranță emoțională etc.

Ne respectăm reciproc

În sensul în care plecăm în interacțiuni umane de la o atitudine rezonabilă, de bună credință. Tratăm pe toți așa cum vrem să fim tratați noi înșine.

 

Suntem sinceri

Sinceritatea presupune curaj, asumarea responsabilității, promisiunea că mâine vom fi mai buni, autenticitate. Credem că sinceritatea cu ceilalți condiționează sinceritatea cu noi înșine, care este una din condițiile esențiale dezvoltării armonioase. Este, în opinia noastră, mai mult decât o formă de respect. Este o nevoie.

Lucrăm împreună

Absolut toate grădinițele sunt bune. Există însă și grădinițe nepotrivite unor tipologii, la fel cum rar am văzut “educație proastă”; preferăm termenul de “educație nefolositoare” (insului, familiei, sau comunității în care activează respectivul viitor adult). Important este să lucrăm împreună, adulți și copii, educatori și părinți, pentru a decide asupra unei direcții comune, să folosim aceleași practici, atât acasă cât și la grădi, să vedem de la început dacă și care este varianta care ni se potrivește.

sursa foto: childdevelopmentinfo. com